PC tips & tricksUdskriv kun det ønskede  Top
 
Skal du kun bruge en lille del af en større tekst på en webside, kan du spare toner og papir ved at nøjes med at udskrive det ønskede afsnit.
Sådan gør du:
Marker den tekst du ønsker at udskrive ved at holde venstre muse-tast nede og føre den henover teksten. Klik herefter med højre muse-tast på den markerede tekst, og vælg "Udskriv". I boksen der nu kommer frem, skal du gå til overskriften "Sideområde" og vælge "Markering". Nu udskrives kun den tekst, du har markeret.


Udnyt hele skærmen  Top
 
Nyd flotte websider - lad dem fylde hele skærmen.
Sådan gør du:
Tryk F11 på tastaturet. Herved bliver Explorer-vinduet maksimeret, så det fylder hele skærmen. Når du vil tilbage til normal størrelse, trykker du bare F11 igen.


Ups - Fortryd  Top
 
Fik du slettet for meget? Skrevet det forkerte? Trykkede du på en knap, så du slet ikke ved hvad, der egentlig skete?
Man kan fortryde sine aktioner i Word, Excel og mange andre programmer ved genvejskommandoen CTRL+Z.


Få vist websider hurtigere uden billeder  Top
 
Hvis du lukker af for grafik og billeder, kan du hente websiderne hurtigere. Det er specielt en fordel, hvis du sidder på en langsom internetforbindelse. Sådan gør du:
Klik på "Funktioner" i menulinjen og vælg "Internetindstillinger". Klik herefter på fanebladet "Avanceret". Fjern markeringen ud for Vis billeder og klik på "Ok".


Åbn side i nyt vindue  Top
 
Man behøver ikke sidde og kede sig, mens man venter på indlæsningen af en side. Når man finder et interessant link, lader man det bare åbne i et nyt vindue, og læser færdig, der hvor man er. Herefter kan man skifte til den nye side, der i mellemtiden er blevet indlæst. Supersurferen sidder ofte med fem-ti vinduer ad gangen, men det er selvfølgelig en smagssag, hvornår man begynder at finde det for uoverskueligt.
Sådan gør du:
Hold din Shift-tast nede, når du klikker på et link.


Åbn selv et ekstra vindue  Top
 
Er du ude og indhente gode tilbud på nettet, får du måske lyst til at sammenligne priser og produkter i to butikker. Det letteste er at have deres sider indlæst i hver deres browservindue.
Sådan gør du:
Når du har startet Internet Explorer åbner du ekstra vinduer, ved at holde din Ctrl-tast nede og trykke på n - n for Nyt vindue.


Luk browservindue via tastaturet  Top
 
Har du fået åbnet en masse browservinduer, eller måske bare bevæget dig ind på en af de utålelige sider, der automatisk åbner dem uden at spørge, kan du benytte tastaturet til at få dem væk langt hurtigere end med musen.
Sådan gør du:
Det vindue, der er aktivt, kan du lukke ved at holde Ctrl-tasten nede, og trykke på w.


Vis skrivebordet  Top
 
At have flere Explorer-vinduer åbne, bliver hurtigt en indgroet vane. Ulempen er, at der pludselig er en del sider at lukke eller minimere, hvis du pludselig skal bruge en fil på skrivebordet. Heldigvis kan du med et hurtigt tastetryk minimere alt, så du igen har frit udsyn.
Sådan gør du:
Hold din Windows-tast nede, og tryk på bogstavet d. Du kan maksimere dem alle igen ved at gentage samme tastekombination.


Marker adressefeltet  Top
 
Skal du indtaste en web-adresse i browseren, behøver du ikke gribe ud efter musen. En nem tastaturgenvej markerer browserens adressefelt, hvorefter du blot kan starte indtastningen af den web-adresse du ønsker.
Sådan gør du:
Hold din Alt-tast nede og tryk på bogstavet d. Teksten i adressefeltet er nu markeret, og du kan indtaste den ønskede webadresse.
I Internet Explorer 6, kan adressefeltet også markeres ved blot at trykke på F6.


Forkort adressen  Top
 
Med dette lille trick, kan du droppe både begyndelsen og slutningen af en web-adresse. Vil du besøge Danmarks Radio på http://www.dr.dk, kan du altså nøjes med at skrive "dr".
Sådan gør du:
I browserens adressefelt, skriver du den del af en web-adresse, der ligger mellem "http://www" og ".dk", for eksempel dr. Hold din Ctrl-tast nede, og tryk Enter. Nu indsætter browseren automatisk de manglende tegn.
Har du en engelsk version af Internet Explorer, vil den automatisk indsatte endelse i stedet være ".com".


Frem og tilbage  Top
 
De to piletaster i øverste venstre hjørne af Explorer bruges til at bladre frem og tilbage mellem de sider du har besøgt. Hurtigere end at gribe musen, er det at betjene knapperne via tastaturet.
Sådan gør du:
Hold din Alt-tast nede, og brug i stedet piletasterne på dit tastatur.


Lang vej til top og bund  Top
 
Nogle websider er meget lange, og du tager måske ofte fat i scroll-baren i siden, for at gå op og ned. Også her er der meget tid at spare, ved at bruge tastaturet i stedet for musen.
Sådan gør du:
Du kan scrolle op og ned på en webside ved brug af piletasterne på tastaturet. Herved ruller du siden flydende. Vil du i stedet have siden flyttet et helt skærmbillede op eller ned, kan du bruge tasterne Page Up og Page Down.
Den helt store tur fra bunden af en side og tilbage til toppen, klarer du på et splitsekund ved at trykke på Home-tasten. Vil du omvendt fra top til bund, trykker du i stedet på End.


Opdatere siden  Top
 
Følger du en landskamp på et nyhedssite, skal du sørge for at få opdateret siden for at få serveret de seneste resultater.
Sådan gør du:
Tryk på F5. Er siden opdateret, vil de nyeste resultater nu komme frem.


Siden vises ikke korrekt  Top
 
Nogen gange går der kuk i indlæsningen af en side, og du må bede om at få den hentet ned igen, for at alle billeder og menuer vises korrekt. Sådan gør du:
Tryk på F5 for at opdatere siden. Herved hentes normalt det, der mangler. Ser det stadig lidt underligt ud, må du tvinge browseren til at indlæse siden helt forfra. Dette gør du ved at holde din Ctrl-tast nede og så trykke på F5. Er den stadig gal, er det som oftest selve siden, der indeholder fejl.


Hurtige genveje  Top
 
Få vist listen over de adresser du sidst har indtastet Tryk på F4 og brug piletasterne til at vælge den af adresserne, du ønsker. Herefter kan trykker du Enter for at tilgå siden.


Panel med foretrukne sider  Top
 
Åbne et panel med dine foretrukne sider Hold din Ctrl-tast nede og tryk i. Det lukkes igen med samme tastekombination.


Print en side  Top
 
Hold Ctrl-tasten nede, og tryk på p. Bemærk at funktionen kan drille lidt, da hjemmesider kan bestå af flere elementer. For at sikre dig at den korrekte del af siden bliver udskrevet, skal du blot klikke en enkelt gang med musen indenfor det område du er interesseret i at få udskrevet.


Gå til din startside  Top
 
Hold din Alt-tast nede, og tryk på Home.


Søgning efter tekst streng  Top
 
Søge efter ord eller vendinger i teksten på den side du er på. Hold din Ctrl-tast nede, og tryk på b.


Sådan søger google  Top
 
Det spiller ingen rolle om du bruger STORE eller små bogstaver i dine søgeord. Google søger på nøjagtig den form af ordet, du skriver. En søgning på sommerhus giver ikke samme resultat som på sommerhuse.

Slip for det uvedkommende.
Er der et ord, du ikke vil have til at optræde i dine resultater, kan du vælge helt at udelukke det fra din søgning.
Sådan gør du:
Sæt minus foran de ord der ikke må optræde i dine resultater. Søger du på ordene rejser tilbud -solskinsrejser, får du altså ikke resultater fra det selskab, der måske snød dig sidste sommer.

Præcis søgning med gåseøjne.
Søger du på Anders And, kommer der 340.000 henvisninger til alt fra mennesker, der hedder Anders til opskrifter på andesteg. Det var næppe hensigten, men heldigvis er der råd.
Sådan gør du:
Sæt gåseøjne om din søgning for at vise at du kun er interesseret i den nøjagtige ordlyd. Søger du på "Anders And" får du kun sider om anden i matrostøj, hvilket nedbringer antallet af resultater fra de 340.000 til bare 5000.

Brug flere søgeord.
Hvis du søger på fisk, så ved søgemaskinen ikke, om du er ude efter en madopskrift eller en metode til at rense dit akvarium. Derfor får du ca 116.000 resultater alene i Danmark. Det er altså vigtigt at tænke over, hvordan du bedst beskriver det, du vil finde.
Sådan gør du:
Brug flere ord til at beskrive hvad du er ude efter. Får du fine gæster, kan du prøve med ordene fisk festmad hovedret. Herved har du reduceret de 116.000 resultater til bare otte, der alle er brugbare.

Når du ikke kan finde, det du søger.
Savner du nogle resultater, du mener må være et sted derude, kan du udvide din søgning med ord, der betyder det samme.
Sådan gør du:
Skriv OR mellem søgeordene for at sætte Google til at lede efter dem begge. Søger du på gæstemad OR festmad, vil Google finde alle sider, der blot indeholder det ene af ordene.


Skyd genvej til dine kontaktpersoner  Top
 
Hvis du ofte får trang til at sende en pludselig mail, når du sidder og surfer, kan du gøre livet lettere ved at tilføje mailadresser til dine bogmærker (Foretrukne) i Internet Explorer.

Sådan gør du:
Start Internet Explorer.
Klik på menuen "Foretrukne" og vælg "Føj til foretrukne" (det er ligegyldigt hvilken side, du tilføjer).
Der kommer nu en lille boks med navnet på den hjemmeside, du er på. Slet navnet og skriv i stedet navnet på din kontakt.
Klik på Ok.
Klik igen på menuen "Foretrukne" og højreklik på den kontaktperson du lige har oprettet. Vælg herefter "Egenskaber".
I URL-adresse skriver du nu mailto: efterfulgt af mailadressen på din kontakt, f.eks. mailto:test@hotmail.com.
Klik på Ok.
Din kontakt er nu tilføjet til Foretrukne. Når du vælger kontakten på listen, vil dit mailprogram automatisk åbne en ny mail til din kontaktperson.


Slet en gang for alle  Top
 
Hvis du er træt af, at det du sletter på computeren ryger i papirkurven, så slet det en gang for alle. Marker det du vil slette og tryk på "Shift" efterfulgt af delete....så er filen helt væk.


Omdøb flere billeder i et hug  Top
 
Hvis du har en masse feriebilleder, der skal omdøbes, kan det gøres automatisk i Windows XP. Marker alle billederne du vil omdøbe, højreklik på det første af dem og vælg Omdøb. Skriv det navn du vil give billederne (der kan ikke vælges tal) og tryk Enter. Windows XP omdøber så automatisk alle valgte billeder til det valgte navn efterfulgt af et tal.


Gem dine Foretrukne  Top
 
Hvis du har en masse genveje til websider i menuen Foretrukne, kan det godt betale sig at have en backup, så de kan gendannes, hvis din computer skulle blive ramt af virus eller nedbrud.

Sådan gør du:
Klik på "Filer" i menulinjen, og vælg "Importer og eksporter".... Klik på "Næste" og marker så "Eksporter foretrukne emner". Klik på "Næste", vælg øverste mappe og klik igen på "Næste".
Vælg nu hvor du vil gemme din backup-fil og klik på "Næste". Klik på "Udfør". Du har nu gemt en kopi af genvejene til alle dine foretrukne sider.


Adresselinjen er blevet væk  Top
 
Det hænder, at adresselinjen i toppen af browseren forsvinder. Men bare rolig - et nye eksemplar kan fremskaffes.
Sådan får du den tilbage:
Højreklik et sted på den grå baggrund i toppen af Internet Explorer (ikke på knapperne), og klik på "Adresse". Så kommer den tilbage.


Kopiér skærmbillede til dokument  Top
 
Åben det dokument hvor skærmbilledet skal indsættes.
Gå til skærmbilledet og tryk ALT-PrintScreen.
Gå tilbage til det åbne dokument og indsæt skærmbilledet ved at trykke SHIFT-Insert.


Kopiere alle filnavne til en fil  Top
 
Kopiere alle filnavne ned i en fil i stedet for at vises på skærmen:
dir *.* /s/o >> vis.txt
s=alle undermapper
o=sorteret
Her vises alle filoplysninger. - Ved at tilføje parameteren /d vil filerne vises ved navnet alene i flere kolonner.